Palafedés

A pala természetes építőanyag, mely hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához. palafedés az építészetben a nagyelemes fedések egyike. Jellemzően a hagyományos ácsszerkezetű magastetőre kerülő fedési mód, amely könnyű, és kisebb hajlásszög mellett is biztosítja vízzáróságot, mint a cserépfedés.

 

Mi a terméspala:

A természetes pala (ásványpala): kőzetből hasított palalemezekből egymásra rakott rusztikus fedés.

A természetes pala (kőpala) 400 millió éves kőzet. A föld (devon kor) alakulásakor keletkezett különböző hőmérséklet és nyomás hatására. A terméspalát már több mint 2000 éve alkalmazzák tetőfedésre. Európában több mint 600 éves hagyománya van, előnye, hogy hosszú élettartamú (akár 2-300 év), jó a színtartósága, savállósága kiváló.

A CUPA PIZARRAS 1892 óta gyártja a legteljesebb természetes palát tetőfedéshez és homlokzathoz. 16 kőbánya és 22 feldolgozóüzemük lehetővé teszi, hogy tetökhöz vagy homlokzatokhoz bármilyen természetes palát kínáljon, így választékuk a legteljesebb a piacon.

A különböző fedési technikáknak köszönhetően az egyedi megoldások száma határtalan.

 

Kettős palafedés – Rechteck fedés:

Hazánkban a legismertebb fedési forma. Számos kastély illetve műemléki épületet ezzel fedtek le a 19.-20. század környékén.  Munkáink során több városban is ezt a fedési módszert alkalmazzuk.(Pl.: Tihanyi Magtár; Mosonmagyaróvár; Budapesten több épület, Paloznak Borászat).

A derékszögű fedések egyenes vonalvezetése, rendezett szerkezete, stílusos természetes jellege jól alkalmazkodik a hagyományokhoz. A téglalap alakú kettős fedés jól alkalmazható a modern építészetben is. Falfedéseknél a sokféle változat nagy alkotói szabadságot nyújt mind tervező mind a tetőfedő számára. A pala lapok változatos mérete és variációs lehetőségeinek sokasága, érdekes megoldásokat és geometriai formákat eredményez.

 

Méretei lehetnek:

Méretek (cm) SZxM Min. tető hajlásszög
60 x 30 22°
50 x 30 22°
50 x 25 22°
40 x 25 30°
40 x 20 30°
35 x 25 30°
30 x 20 30°

 

A kettős fedés szerkezeti elve az, hogy az egymás fölé kerülő sorok közül a harmadik sor elemei még a második sorra is rátakarnak. Az átfedés a tető hajlásszögétől és a pala méretétől függően változik 6-12 cm-ig.

 

Egyszeres palafedés – Rechteck fedés:

A téglány egyszeres vagy másnéven svájci fedés a téglány palafedések leggazdaságosabb formája. A vízszintes sorokhoz képest ferdén futó sorvezetés mozgalmassá teszi a tetőt, ezen fedési mód azon kevés téglány fedések közé tartozik amit lehet alkalmazni donga tetők kivitelezésére is. A vízszintes egyszeres fedést lehet lécezésre is fektetni ez az egyik oka gazdaságosságának.

A dinamikus fedés tökéletesen illeszkedik a mai építészeti trendekhez, modern megjelenésével és változatosságával ideális falburkolat (pl.: Budapest; Paloznak Borászat). A dinamikus fedés határtalan szabadságot nyújt a tervezőnek és az építtetőnek egyaránt. Dinamikusan váltakozó sormagasságok és pala méretek garantálják, hogy egy igazán egyedi falburkalatot kapjunk.

A palalapok rögzítése csavarozással, vagy szegezéssel történik. A pala függőleges fugái alá színazonos alumínium lemez kerül. A függőleges átfedés min. 4cm. A függőleges sormagasság és ezáltal a fedés struktúrája tetszés szerint változtatható.

 

Méretei lehetnek:

Méretek (cm) SZxM Min. tető hajlásszög
60 x 30 22°
50 x 30 22°
50 x 25 22°
40 x 25 30°
40 x 20 30°
35 x 25 30°
30 x 20 30°

 

Universal (UNI) palafedés:

Ez a pala forma az egyik legelterjedtebb fedési mód hazánkban, ami köszönhető a gazdaságos forma sokoldalúságának. Az Universal palalapok alapvetően négyzet alakú palák, melyek egyik sarka teljesen szimmetrikusan le van kerekítve. Ezen formai adottság teszi lehetővé, hogy jobbra, vagy balra emelkedő sorokat is létrehozhatunk ugyanabból a palából, ezért lesz az Universal az egyik leggazdaságosabb.

A fedés aljzata minden esetben teljes felületű deszkázat vagy szegezhető építőlemez, melynek vastagsága minimum 18mm (pl.: OSB).

A pala rögzítése a palalapokat tűzihorganyzott palaszeggel rögzítjük, palánkét minimum 2 db szeggel, 45° felett minimum 3db szeget kell alkalmazni.

A fedés mintaképe az universal fedés egy egyszeres, diagonális fedési mód. A sorok az ereszvonalhoz viszonyítva jobbra, vagy balra emelkednek, jellemzően az uralkodó széliránnyal ellentétesen fektetve.

Az élképzés túllógatással képezzük, a síkban alkalmazott pala méretétől és a tető hajlásszögétől függ az alkalmazott kiegészítő palák mérete és mennyisége. Általában négy különböző méretű palából alakítjuk ki a sorok kezdését és zárását. Költségcsökkentés érdekében alkalmazható az élek zárására bádoglemez is.

Méhsejt (Wabe) fedés Az Universal pala 45°-os elforgatásával egy újabb fedési módot kapunk, a méhsejt fedést, ami kitűnően alkalmas fal lefedésére is (pl.: Győr )

 

Méretei lehetnek:

Méretek (cm) SZxM Min. tető hajlásszög
30 x 30 25°
25 x 25 25°
20 x 20 csak falra

 

 

 

 

Schuppen palafedés:

Ez a fedési mód a régi ónémet fedés egy letisztultabb gazdaságosabb formája. Ezt a formát a történelmi és a modern építészet is kedveli, mert feloldja az építészet egyenes vonalait. A pikkelyfedés egyedi formája miatt kitűnően alkalmazható bonyolultabb íves felületek lefedésére, mellyel egyedivé teszi a tetőfedő anyagok között. Ez minden tetőfedő számára egy kihívás.
A fedés aljzata minden esetben teljes felületű deszkázat vagy szegezhető építőlemez (pl.: OSB) melynek vastagsága minimum 18 mm 70 cm-es szarufaközig. (70 cm-nél szélesebb szabad szarufa távolságok esetén a deszkázatot vastagabbra kell választani, vagy merevítőléccel kell megerősíteni.

A pala rögzítése tűzihorganyzott palaszeggel rögzítjük, palánként 2db szeggel, 24 cm-es palamagasság felett legalább 3db palaszeget kell alkalmazni. Az universal fedéshez hasonlóan a Schuppen fedés is egy egyszeres, diagonális fedési mód. A sorok az ereszvonalhoz viszonyítva jobbra, vagy balra emelkednek, jellemzően az uralkodó szél iránnyal ellentétesen fektetve.

Élképzés: az éleket az universal fedéshez hasonlóan túllógatással képezzük, a síkban alkalmazott pala méretétől és a tető hajlásszögétől függ az alkalmazott kiegészítő palák mérete és mennyisége. Általában négy különböző méretű kiegészítő palából alakítjuk ki a sorok kezdését és zárását.

Méretei lehetnek:

Méretek (cm) SZxM Min. tető hajlásszög
40 x 30 25°
36 x 28 25°
30 x 25 30°
26 x 21 35°
24 x 19 40°
22 x 17 50°

 

Spitzwinkel palafedés: – Hegyesszög fedés

Tetőhöz és homlokzat burkoláshoz is kiválóan alkalmas palaforma. A fedés átlósan helyezkedik el a síkon, így kölcsönöz kiegyensúlyozott harmonikus hatást a tetőn, egyben izgalmassá és mozgalmassá teszi azt. Ez a fedési forma hasonlít legjobban a Magyarországon elerjedt szabvány palához ezáltal kitűnő választás kastélyok, templomok és műemléki épületek felújítására is. A kisebb méretek alkalmasak akár íves tornyok fedésére is.

Az élképzés ráfektetett szegéllyel kerülnek kialakításra, melyek készülhetnek négyszög palákból, vagy spitzwinkel palákból is. Az élek túllógatással vannak képezve, vagy úgynevezett palatáskával kerülnek kialakításra.

A palák rögzítése tűzihorganyzott palaszeggel történik, palánként legalább 2 db szeggel kell rögzíteni.

A fedés aljzata teljes felületű deszkázat vagy szegezhető építőlemez, melynek vastagsága minimum 18mm. A spitzwinkel palát lehet lécezésre szegezni, ebben az esetben a gerincen és az eresznél teljes szélességű deszkát kell beépíteni. A lécek keresztmetszete legalább 50 x 30 mm legyen, ez vonatkozik a tetőn elhelyezett lécezésre is.

 

Méretei lehetnek:

Méretek (cm) SZxM Min. tető hajlásszög
47 x 31 30°
43 x 29 30°
38 x 25 30°
36 x 24 45°
33 x 21 40°
30 x 20 60°

 

Miért terméspala?

  • A Pala az egyik legtartósabb tetőfedő anyag, funkcionalitást kínál a generációk számára
  • A Pala tető megfelel magas esztétikai elvárásoknak
  • A Pala nagyon gazdaságos – különösen hosszú távon
  • A pala természetes építőanyag, mely hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához
  • A Pala teljes biztonságot nyújt, még a viharos időjárás és a szélsőséges helyzetekben is
  • A Pala szinte minden építészeti korlátot átível, ez teszi lehetővé, hogy érdekes és egyedi tetők tervezése lehetségesé váljon
  • A Pala egyenértékű a modern szellemmel, és ellensúlyozza a sokszor megszokott építészeti egységet
  • A különböző időjárási viszontagságok hatására változik a pala megjelenése (nap, árnyék, eső)
  • A Pala a tetőn, az a ház mindig különleges